sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Me ollaan tultu pitkä matka siitä mistä aloitettiin

Valkassa oltiin kentällä. Alotettiin tunti perus kevyellä ravilla, toiselle pitkälle sivulle avoa ja toiselle sivulle askeleenmuunnoksia. Aladin meni avot tosi kivasti ja lyhensi/pidensi ravia hyvin. Jatkoimme samaa tehtävää mutta lisäsimme toiseen päätyyn laukkaympyrän kavaletin yli ja laskimme 3 viimeistä askelta ennen kavalettia. Sain tällä kertaa pelkkiä videoita.
 Aladin oli alkuun tosi laiska ja pohkeen takana mutta pikku hiljaa alkoi vertymään. Sitten vaihdoimme suuntaa ja samat tehtävät toiseen suuntaan. Aladin alkoi tuntua hyvältä. Sitten tulimme laukassa kavalettilinjaa. Aluksi piti tulla 5 askeleella, sitten lyhensimme 6 ja lopuksi pidensimme 4.
 Ja linjan jälkeen piti mennä pääty-ympyrä laukassa kavaletin yli.
Aladin lyhensi kivasti, mutta pidennyksissä oli aluksi ongelmia.
 Lopuksi siirryimme vikaan tehtävään, jumppasarjaan. Aluksi tulimme vain ristikoina, lopuksi nostimme vikan esteen okseriksi. Aladin hyppäsi tosi kivasti ja pyöreästi. Aladin oli tosi kiva taas.


Omalla tunnilla teimme vaihdon yhen tuntilaisen kanssa, mun piti mennä Ikellä, mutta vaihdoin Aladiniin, joka osoittautui hyväksi vaihdoksi.
Alotettiin tunti siirtymällä heti 2 pääty-ympyrälle työstämään poneja. Sain opelta taas tuntumaharjoitusta joka auttoi saamaan Aladinin rentoutumaan ja lopulta se löysi itsensä muodosta. Sitten siirryimme kevyeen raviin ja sama työstäminen jatkui. Ope tuli keskelle ympyrää ja neuvoi mua aika paljon. Aladin alkoi rentoutumaan tosi kivasti. Sitten otimme mukaan laukkoja, nostimme aina ympyrän avoimelta puolelta käynnistä ja laukkasimme puoli kierrosta. Aladin keskittyi tosi hyvin ennen nostoa ja rentoutui laukassakin! Toiseen suuntaan (oikealle) Aladin alkoi vähän säheltämään omia. Sitten loppuravailimme itsenäisesti, Aladin rentoutui tosi hyvin. Ja siis mun piti pitää tosi alhaalla mun käsiä, jotta Aladin luottaisi mun tuntumaan yms. Aladin oli super hyvä!












Sain vielä illalla mennä nappulatunnin Lumikilla kun sille ei tullut ratsastajaa. Tein samalla sen kanssa "koulutusta" eli yritin saada sen pohkeen eteen. Kävelin suurimmaksi osaksi, mutta tein siirtymisiä ja laukkasin oikeaan kierrokseen. Lumppa oli tosi kiva ja rentoutu käynnissä hyvin.










3 kommenttia:

  1. OIKEASTI hyvät kädet eivät ole alhaalla vaan lue alla oleva teksti ja ei muuta kuin harjoittelemaan.

    Light hands – keveät kädet. Käsissä on vain ohjan paino. Ratsastaja ei ota tukea hevosen suusta eikä hevonen ota tukea ratsastajan käsistä. Ohja on vain yhteys käden ja suun välillä.

    Steady hands – tasaiset kädet. Ohjien tuntuma hevosen suuhun on kaikissa tilanteissa täydellisen tasainen.

    Equal contact on both reins – kummankin ohjan tuntuma hevosen suuhun on täysin sama.

    Supple hands – joustavat kädet. Ratsastajan kädet ovat täydellisen rennot ja joustavat, jotta ne pystyvät mukautumaan hevosen kaikkiin liikkeisiin tuntuman muuttumatta hevosen suussa. Käynnissä ja laukassa käsien on pystyttävä täydellisesti myötäilemään hevosen pään ja kaulan liikkeitä, jotta kuolain hevosen suussa on hiljaa ja tuntuma tasainen hevosen liikkumisesta huolimatta. Ravissa kädet ovat paikallaan, koska hevosen pääkin on paikallaan. Kädet eivät ole paikallaan suhteessa ratsastajan vartaloon vaan suhteessa hevosen suuhun. Joustavat kädet pystyvät tekemään suuretkin ohjasotteet niin, että tuntuma on silti täysin mukautuva hevosen suussa.

    Never pull – älä koskaan vedä. Ohjasotteita voidaan tehdä kaikkiin muihin suuntiin paitsi taakse. Ne voivat suuntautua ylös, alas, sivulle tai eteen.

    Keep the contact – ohjan pituus on aina sellainen, että ratsastajalla on jatkuva yhtenäinen tuntuma hevosen suuhun. Muotoa venytettäessäkään ohjia ei päästetä vapaiksi, vaan venytetään tuntumalla. Venytyksessä hevonen ojentaa kaulaansa ja ratsastaja antaa ohjaa, hevonen venyttää päänsä mahdollisimman kauas ratsastajan käsistä, mutta säilyttää pehmeyden, pienen pyöreyden ja säkä pysyy ylhäällä.

    Riders chooses the contact, not the horse. Ratsastaja valitsee tuntuman, ei hevonen. Hevonen ei oma-aloitteisesti paina kuolaimelle tai vetäydy kuolaimelta, se vain seuraa rennosti ratsastajan kättä ja hyväksyy tuntuman. Tähän hevonen tietysti koulutetaan, se ei sitä luonnostaan osaa.

    Sometimes riders think that pressure in the reins is an indication of activity. That´s a mistake. Joskus ratsastajat kuvittelevat, että ohjissa tuntuva paino on aktiivisuuden tunnusmerkki. Tämä on virhe. Aktiivisuuden kasvaessa paineen ratsastajan käsissä ei tule kasvaa vaan pysyä joustavana ja keveänä. Raskaalla tuntumalla hevonen on väistämättä etupainoinen ja harjoittelu hyödytöntä.

    Hevosen vastustellessa tuntumaa ratsastaja ei lisää ohjiin painetta vaan vastustaa ainoastaan sillä voimalla, minkä hevonen ohjiin laittaa.

    Ohjilla on eri tehtävät. Sisäkäden tehtävä on huolehtia asetuksen sekä leuan ja niskan rentouden säilymisestä. Ulkokäsi ohjaa hevosta ja huolehtii, että niska pysyy korkeimpana kohtana.

    Ohjasotteet ovat aina väliaikaisia. Heti kun hevonen vastaa ohjasotteeseen, ratsastaja myötää molemmilla ohjilla ja palauttaa sitten kädet valitsemalleen kevyelle tuntumalle, hiljaa sään yläpuolelle.

    Käden asento ei koskaan käänny alas, vaan nyrkki on pystyssä ja ohjasotteissa kämmen kääntyy hieman ylös päin, ei alas. Kämmenen kääntyminen alas (pianonsoittajan kädet) jäykistää käden jouston.

    VastaaPoista
  2. Onko poneilla painorajaa ja pituusrajaa ratsastajien suhteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo meidän tallilla on paino-ja pituusrajat. Mutta niitä en tässä muista. Osa meidän tallin ratsastajista kyllä ylittää ne rajat, mutta ne menevät silloin isoimmilla poneilla/hevosilla ketkä jaksavat kantaa.

      Poista